23948sdkhjf

Lindex bygger nytt lager – investerar över 1 miljard

Alingsås kommun erbjöd modekedjan en stor tomt för ett nytt robotlager med fyrdubblad kapacitet.

Lindex bygger nytt högautomatiserat lager om 40 000 kvadratmeter i Alingsås som ska serva butikerna, e-handeln och företagets tredjepartssamarbeten med globala modeplattformar.

Det nya lagret som ersätter det i Partille samt e-handelslagret i Borås beräknas tas i bruk 2024.

– Vår affär växer och för att kunna öka vår leveranskapacitet i takt med vår globala och digitala expansion kommer vi bygga ett nytt högautomatiserat omnilager, där samtliga varor är tillgängliga för alla säljkanaler. Vår nya logistikplattform kommer möjliggöra fortsatt tillväxt i såväl fler kanaler som för nya affärer. Det är Lindex största investering historiskt sett och ett avgörande steg för att fullfölja våra långsiktiga tillväxtplaner och framtidssäkra vår logistikverksamhet. Det känns fantastiskt spännande och är en viktig milstolpe på vår resa som ett globalt, varumärkesdrivet och hållbart modeföretag, säger vd Susanne Ehnbåge.

Investeringen uppgår till 110 miljoner euro, drygt 1,15 miljarder kronor, inklusive mark, byggnad och automation.

– Vi har högt ställda krav på vårt framtida omnilager som kommer ersätta vårt nuvarande lager i Partille och vårt e-handelslager i Borås, där vi närmar oss vårt kapacitetstak. Med vår nya anläggning i Alingsås kommer vi initialt kunna fyrdubbla kapaciteten för e-handeln och säkerställa en skalbar och hållbar logistiklösning för våra samtliga försäljningskanaler. Den inledande kapaciteten för e-handeln kommer vara cirka 13 000 plockade och packade plagg per produktionstimme. I linje med våra hållbarhetsambitioner har vi höga miljökrav på vårt lager med målsättningen att uppnå miljöcertifieringen BREEAM-SE Excellent. Vår anläggning kommer också drivas av el från solpaneler som kommer möjliggöra elleverans till både vår egen drift samt till andra aktörer, säger Johan Engen, Director of Logistics på Lindex.

Att valet föll på Alingsås som etableringsort för det nya lagret handlar framförallt om, enligt Lindex, på att kommunen erbjöd en stor tomt. Men även att det geografiska läget utifrån ”transportoptimering, med närheten till E20 och även järnvägen som kan ge framtida möjligheter vid infrastruktursatsningar” spelar in i valet. Därtill uppger kedjan att det finns tillgång till kollektivtrafik i anslutning till arbetsskiften samt att det finns belyst cykelväg till och från området.

I ett pressmeddelande skriver Lindex även att förhoppningen är att medarbetarna ska vilja flytta med men räknar också med att behöva nyanställa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Maersk har hittat lösning på att lämna Ryssland
Så mycket lägger Scania i sin nya riskkapitalfond
Klamrade sig fast på roder i elva dagar
Veckans konkurser: Nio åkerier lägger ner
Bluffen: Lastbilsköpet gick i stöpet – lurad på nära miljonen
Arla varslar alla förare i Linköping
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.141