23948sdkhjf

Schenker och Scania banar väg i Dalarna

DB Schenker i Borlänge och Godsservice i Dalarna tar klivet till elektrifiering.

Godsservice i Dalarna har köpt regionens första helelektriska lastbil från Scania, samtidigt som Schenker investerar i snabbladdare. De två initiativen ska bana vägen för omställningen till eldrift. Det framgår ur ett pressmeddelande.

Lastbilen, som är en Scania 25L 4x2 165 kWh med räckvidd på upp mot 11 mil, kommer köra både i och strax utanför Borlänge. DB Schenker menar att det råder infrastrukturella utmaningar eftersom det saknas publika laddplatser, vilket gör att logistikbolaget väljer att ta helhetsgrepp för att säkerställa den nya lastbilens laddmöjligheter.

Omställningen till el pågår för fullt i DB Schenkers nätverk och Godsservice i Dalarna är en av våra pionjärer. Åkeriet visar ledarskap i omställningen och erfarenheterna vi får när vi börjar köra elbilarna är mycket värdefulla. När vi går över till el blir vi helt utsläppsfria, vilket är målet för hela vår globala koncern, säger Hanna Melander, hållbarhetschef på DB Schenker, i en kommentar.

Foto: Schenker. Fredrik Fagerström vd för Godsservice i Dalarna tillsammans med Mats Boström, chaufför på samma företag.

Godsservice har sedan 2019 en elhybridlastbil som kör i Falu Centrum. Den nya lastbilen från Scania kommer att innebär ett större kliv mot omställningen.

Sen räknar vi med att tillföra 30 minuters laddning dagtid vilket tillför cirka 5 mil för eftermiddagens körning. I kombination med snabbladdaren utmanar det här vårt sätt att tänka kring energioptimering och trafikplanering. Det är spännande utmaningar, men vi har jobbat strategiskt med detta i flera år. Vi kommer nu, tillsammans med Scania, göra en driftsanalys över hela vår lastbilsflotta för att se i vilken takt en fullskalig elektrifiering skulle kunna ske, säger Fredrik Fagerström, vd för Godsservice Dalarna, som ingår i Fagerströmsbolagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vägforum 2023: Kostnader för nationell plan under lupp
Ny vd för Castellum utsedd
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Craft går från manuellt lager till helautomatiserat
DSV säkrar halvledarindustri – köper två logistikbolag
Tågkaoset kan ta år att arbeta bort
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.14