23948sdkhjf

Volvo och OKQ8 vill bygga laddstationer

Volvo Lastvagnar och drivmedelsbolaget OKQ8 har som ambition att etablera ett av landets största publika laddstationer för tung trafik.

OKQ8 och lastbilstillverkarna Volvo har tecknat en avsiktsförklaring för att bygga ett av Sveriges största och sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik. Det framgår ur ett pressmeddelande.

De två bolagens målsättning är, att med förslaget på 44 laddstationer, påskynda elektrifieringen av tunga transporter, samt öka flexibiliteten för åkerier som satsar på eldrivna fordon.

Vi är stolta över att vi har tecknat en avsiktsförklaring med Volvo Lastvagnar med avsikt att bygga ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av laddplatser för den tunga trafiken. Vi är övertygade om att ökade möjligheter till laddning är den viktigaste nyckeln till omställning mot en hållbar framtid, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8, i en kommentar.

Tillsammans har Volvo Lastvagnar och OKQ8 ansökt till Energimyndigheten om medel för laddstationerna, genom myndighetens initiativ ”Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter”.

De 44 laddstationer kommer att tillsammans innehålla fler än 90 laddpunkter. Av de 44 laddstationerna förväntas 29 stycken etableras hos Volvo Lastvagnar och dess återförsäljare runt om i landet och 15 platser hos OKQ8:s anläggningar.

Laddplatserna utrustas med 2-4 laddpunkter med vardera 350kW kontinuerlig effekt.

Vi har högt ställda hållbarhetsmål, precis som OKQ8, och strävar efter att hjälpa våra kunder att ställa om mot hållbarhet. Vi vill fortsätta vara ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige. På Volvo Lastvagnar vill vi finnas där våra kunder behöver oss och vi vill kunna ge våra kunder möjlighet att ladda, oavsett var de befinner sig, säger Stefan Strand, vd Volvo Lastvagnar Sverige.

Besked om eventuellt stöd från Energimyndigheten förväntas i juni månad. Om stödet går igenom räknar bolagen med att laddstationer för tung trafik tas i drift under 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11