23948sdkhjf

Northvolt bygger sin tredje gigafabrik

Under tisdagen meddelade Northvolt att de kommer att bygga en ny batterigigafabrik i tyska Heide. Med den nya fabriken som ska ha en årlig produktionskapacitet 60 GWh, kommer Northvolt kunna leverera litiumjonbatterier till nära en miljon elfordon.

Företaget har sedan tidigare säkrat ordrar värda 50 miljarder dollar, det vill säga omkring 480 miljarder svenska kronor, från företag som Scania, BMW och Volvo.

– Vi är glada över att tillkännage Northvolt Drei – ett projekt som passar väl in i ett lovande framtida kluster av renteknologiska satsningar som växer fram i norra Tyskland och främjar den bredare europeiska övergången mot en hållbar utveckling. samhälle där Tyskland spelar en avgörande roll, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt i ett pressmeddelande.

Produktionstarten för batterier på Northvolt Drei är tänkt att börja 2025 och generera omkring 3 000 nya jobb. Elförsörjningen för att kunna tillverka batterierna kommer från vindkraft på land och till havs, och den tyska regionen har enligt Northvolt det renaste energinätet i Tyskland.

– Det spelar roll hur vi producerar en battericell. Om du använder kol i din produktion bäddar du in en hel del koldioxid i ditt batteri, men använder vi ren energi kan vi bygga en mycket hållbar produkt. Vår filosofi är att nya energiintensiva industrier, som batteritillverkning, ska etableras i faktisk geografisk närhet till där den rena energin produceras, säger Peter Carlsson.

Förutom att tillverka batterier kommer Northvolt Drei rikta in sig på en batteriåtervinningsanläggning på plats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.126