23948sdkhjf

Renault vill bygga en billig ellastbil

Renault och Frankrikes största logistikföretag, Geodis, ska tillsammans utveckla en ny elektrisk lastbil

Renault Trucks och den franska logistikjätten Geodis går ihop för att designa en elektrisk tung lastbil som uppfyller kraven för godstransporter i stadskärnan.

De kommer helt enkelt att kombinera sin industri-, logistik- och ingenjörsexpertis för att utveckla en helt ny 16-tons elektrisk stadslastbil som i pris är jämförbar med ett dieselfordon mätt med Total Cost of Ownership (TCO).

Just priset är en förutsättning för en utbredd användning av lastbilar med alternativa drivlinor.

– Miljösituationen i kombination med tillväxten inom e-handeln och införandet av lågutsläppszoner i de större städerna gör att vi omedelbart måste arbeta för en betydande minskning och eliminering av koldioxidutsläppen, säger Marie-Christine Lombard, som är vd för Geodis.

– Det är därför vi har ingått detta samarbete med Renault Trucks. Vi vill snabbt tillhandahålla konkreta lösningar för hållbar logistik i städerna.

Bruno Blin, vd för Renault Trucks, välkomnar att bilden av lastbilar håller på att förändras.

– Äntligen upplevs lastbilar som ett oumbärligt verktyg, säger han.

– Syftet med Geodis/Renault-projektet är att designa en lastbil som är anpassad för miljön i innerstadskärnorna. Denna nya lastbil kommer att designas både med fokus på förarens arbetskomfort, men också med fokus på säkerhet för stadsbor.

Oxygen - en lastbil anpassad för stadsmiljöer
Projektet, som fått namnet "Oxygen", ska göra det möjligt att integrera alla krav och funktioner för leveranser i centrum i en enda lastbil. Det innebär bland annat:

  • eliminering av olägenheter som föroreningar och buller
  • förbättra aktiv och passiv säkerhet för att bättre hantera samexistens med alla andra trafikanter inklusive fotgängare och cyklister.

Prototypen är planerad att levereras i slutet av 2022. Den kommer att tillverkas vid Renault Trucks fabrik i Blainville-sur-Orne, Frankrike, som har haft elektriska lastbilar i serieproduktion sedan 2020.

Lastbilen kommer att testas i Paris 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079