23948sdkhjf

Rederijättar stoppar ryska containrar

Den danska sjöfartsjätten Maersk slutar just nu att segla med containrar till och från Ryssland, dock är mat och medicin undantagna. Det uppger företaget i ett skriftligt uttalande på tisdagsmorgonen.

Danmarks största rederi, AP Møller-Mærsk, stoppar alla bokningar till Ryssland till följd av den ryska invasionen av Ukraina. Det gäller både på land och till sjöss.

Maersks stopp för transport gäller dock inte mat, medicinska förnödenheter och humanitära förnödenheter.

Det framgår av ett uttalande som rederi- och logistikföretaget just skickat ut, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau, där den danska rederijätten Maersk uppger att man just nu slutar segla med containrar till och från Ryssland.

"Eftersom stabiliteten och säkerheten i vår verksamhet redan direkt och indirekt påverkas av sanktioner, kommer nya Maersk-bokningar inom Ocean och inlandet till och från Ryssland tillfälligt att avbrytas, med undantag för livsmedel, medicinska och humanitära förnödenheter. Avstängningen kommer att täcka alla ryska gateway-hamnar."

Fram till nu hade det bara varit överväganden. I går eftermiddag gick Maersk med ett uttalande där Maersk skulle övervaka situationen timme för timme för att fastställa vilka operativa strukturer som skulle göra det möjligt för företaget att verka i enlighet med de nyligen införda sanktionerna, i synnerhet från USA. 

”På AP Möller - Maersk övervakar vi situationen noggrant och förbereder oss för att följa sanktioner och restriktioner som ålagts Ryssland, samtidigt som vi skyddar vår verksamhet och våra anställda i en situation som ständigt utvecklas. En av förberedelserna innebär ett eventuellt avstängning av Maersks bokningar till och från Ryssland till sjöss och på land”, skrev Maersk i uttalandet i går.

Men nu har man som utgångspunkt stoppat segling och hamnverksamhet.

Maersk arbetar för att alla anställda på företagets kontor runt om i världen som kan ha drabbats av krigshandlingarna får nödvändig hjälp och stöd.

Maersk har idag 500 anställda i Ryssland – främst på företagets kontor i St. Petersburg Novorossiysk och 63 anställda i hamnen i Odessa.

Under tisdagen meddelade Nyhetsbyrån Direkt att även CMA CGM och schweiziska MSC stoppar sina leveranser till och från Ryssland. Fler bolag, såsom Ocean Network Express och tyska Hapaq Lloyd har lämnat liknande besked om stopp i leveranserna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066