23948sdkhjf

ABB:s robotar till Scanias batterianläggning

ABB har ingått avtal med Scania om att tillhandahålla robotlösningar till Scanias nya högautomatiserade anläggning för batterimontering. Det meddelar teknikbolaget i ett pressmeddelande.

Scania har investerat över en miljard kronor i anläggningen som ska montera batterimoduler från celler från Northvolt ämnade för tunga elfordon. ABB:s robot IRB 390 kommer att användas på batteriproduktionsanläggningen och involveras i monteringsprocessen.

Fordonsindustrin har alltid legat i framkanten av automatiseringen. Men i och med övergången till elektrifiering står man inför förändringar i grossistledet av etablerade tillverkningsprocesser. Med vårt kunnande utformar och bidrar vi till att implementera den tillverkningsflexibilitet som är avgörande för marknadsledare som Scania när de ska leverera denna förändring, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics fordonsverksamhet.

Fabriken ska stå klar 2023 och byggs intill Scanias anläggning för chassimontering i Södertälje. För ABB blir det första gången roboten IRB 390 kommer att användas på en batteriproduktionsanläggning. Från början togs roboten fram för att användas inom förpackningsindustrin. Den kan montera kontaktplattor i batterier med hastigheten en platta per sekund, dygnet runt.

– Fabriken har utformats i enlighet med Scanias satsning att vara i framkanten av den industriella digitaliseringen, automationen och användningen av avancerad robotteknik för att slimma produktionsprocesserna med ökad flexibilitet. Det är där robotarna och lösningarna från ABB kommer in i bilden. För Scania är fabriken också en investering som ytterligare kommer att stärka Sveriges ställning som ett nav för banbrytande teknik vid den elektrifiering av tunga fordon som är avgörande för övergången till hållbara transporter, säger Tony Persson, chef för Scanias batterimontering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094