23948sdkhjf

Postnord testar ellastbil för tung distribution

Den nya ellastbilen som Postnord kommer att testa för tung distribution, har tagits fram tillsammans med Tempcons dotterbolag Tommy Nordbergh åkeri. Nu ska Postnord testa den i Stockholm med start under det första kvartalet, där leveranserna primärt kommer att gå till Apotek Hjärtats butiker.

Användningen av ellastbilen för distribution kommer att minska koldioxidutsläppen med 125 kilo på en slinga som mäter 167 kilometer, enligt företaget. Inledningsvis kommer att användas i två skift, för att sedan utökas till tre.

– Vi har länge använt elfordon inom vår verksamhet, men fram till nu har det varit svårt att hitta bra alternativ för tyngre transporter. Dels krävs infrastruktur för att kunna ladda bilarna, dels behöver vi hitta nya rutiner som fungerar i vår verksamhet. Genom att testa den här typen av fordon tillsammans med våra kunder drar vi många viktiga lärdomar inför mer storskaliga investeringar i framtiden, säger Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige, i en kommentar.

Företaget har som målsättning att bli helt fossilfria år 2030. Samarbetet med Apotek Hjärtat utgår från Postnord tredjepartslogisk, Postnord TPL, där önskemålen på hållbar logistik är högt satta.

– Hållbarhet är en ledstjärna i allt vi gör och ett av många mål som vi jobbar mot är att Apotek Hjärtat ska bli helt fossilfria till 2030. Vi är därför väldigt glada för att samarbetet med Postnord nu lett till att vi kan lägga i en högre växel och visa upp vår första eldrivna lastbil. Sedan tidigare levererar vi helt fossilfritt till alla våra apotek i Stockholm, Malmö och Göteborg. Det här blir ett bra komplement och ytterligare ett steg mot mer och mer eldrivna transporter, som dessutom går tystare vilket möjliggör leveranser udda tider utan att störa i tätbebyggda områden, säger Louise Blumenthal, chef för logistikutveckling på Apotek Hjärtat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109