23948sdkhjf

38 godsvagnar har spårat ur – stora konsekvenser för LKAB

Ett lastat malmtåg från LKAB har spårat ur på Malmbanan mellan Sikträsk och Lina älv, strax norr om Gällivare. 38 vagnar har gått av spåret och stoppet bedöms bli långvarigt, detta meddelar LKAB i ett pressmeddelande.

– Det här visar ännu en gång hur känslig vår leveranskedja är, vi behöver dubbelspår nu, säger Jan Lundgren, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik.

Platsen för urspårningen ligger cirka 3 km från närmaste bilväg, så prognosen är tågstopp under flera dagar. Lokföraren klarade sig utan skador, loket står fortfarande kvar på spåret. Malmbanan är cirka 50 mil lång och förbinder LKAB:s gruvor i Malmfälten med hamnarna i Narvik och Luleå.

– Vi har under många år påtalat behovet av att Malmbanan ska byggas ut till dubbelspår. Det handlar dels om att öka kapaciteten så den matchar vår planerade ökning av produktionen, men det handlar också om att minska känsligheten för störningar.

2020 levererade LKAB 28,5 miljoner ton järnmalmsprodukter med en omsättning på 34 miljarder kronor. Fram till tredje kvartalet 2021 är leveranserna 20 miljoner ton och omsättningen 40 miljarder kronor.

– Det här är den tyngst belastade järnvägssträckan i hela Sverige och vår enda väg för att förse våra kunder. Orsaken till dagens urspårning ska utredas, men oavsett vad den är visar detta ännu en gång hur viktig frågan om sträckans tillgänglighet är. Trafiken kan i värsta fall bli stående flera veckor. Det måste nu satsas rejält på järnvägen så Malmbanan inte blir den industriella omställningens getingmidja, säger Jan Lundgren.

Transportnet följer utvecklingen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078