23948sdkhjf

Tyskt lastfartyg strandade på väg till Sverige – kaptenen höll tyst

På lördagen strandade det tyska lastfartyget Simon B i Limfjorden mellan Hals och Storvorde några hundra meter från kusten, på sin väg till Falkenberg. 

Dansk media uppger att grundstötningen nu är ett polisärende, eftersom kaptenen inte rapporterade grundstötningen förrän på söndagsmorgonen - mer än en halv dag efter att fartyget hade strandat - och därför står kaptenen inför en rejäl böter på 10 000 danska kronor. 

Lastfartyget, som är 82 meter långt och ägs av GBS-Shipmanagement GmbH & Co. KG, transporterades till Grönlands hamn i Aalborg på söndagseftermiddagen med bogserbåt. Under måndagen kommer fartygets skrov att noggrant inspekteras av dykare för att säkerställa att ingen skada har inträffat.  

– Alla grundstötar måste rapporteras omedelbart, men myndigheterna har bara fått meddelandet på söndagsmorgonen klockan 05.53. Det innebär att kaptenen måste få böter för en sen anmälan, säger Karsten Højrup Kristensen, vakthavande befäl vid Nordjyllands polis. 

Enligt Försvarsmaktens Maritime Assistance Service (MAS), som har varit i ständig kontakt med fartygets kapten sedan grundrapporten, finns det ingen fara för marin förorening, eftersom fartyget seglar med kalk, precis som det inte har funnits någon personskada i samband med olyckan.  

MAS vet inte varför det tyska lastfartyget strandade. Danska sjöfartsverket har informerats om olyckan och måste bedöma om en ytterligare utredning behövs.  

Nordjyske har dock pratat med ett lokalt vittne, Bent Larsen, som bor nära kusten. Tillsammans med sin fru såg de skeppet kollidera, och han beskriver upplevelsen så här:  

– Fartyget borde ha stängt av vid den gröna bojen, som ligger nästan intill vårt hus. Men det måste han ha glömt. Det hände i alla fall inte, och då strandade fartyget, berättar Bent Larsen.  

 Han uppskattar att fartyget åtminstone hade kommit över 20 meter från farleden i fjorden.  

– Vi kunde se att på söndagskvällen tändes ett antal strålkastare på fartyget, och att vattnet piskades våldsamt, så han har troligen försökt rädda sig bakåt från grundstötningen, säger han till Nordjyske. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11