23948sdkhjf

Arbetsolyckor ökar – 66 yrkesförare förolyckade de sista tio åren

De senaste tio åren har drygt 400 personer i den svenska arbetskraften och 90 övriga som jobbat i Sverige dött i arbetsolyckor. Under pandemiåret 2020 var det rekordfå dödsolyckor, totalt 29, men hittills i år har 23 personer drabbats. Lastbilsförare är mest utsatta.

Under pandemiåret 2020 var det rekordfå dödsolyckor, totalt 29, men hittills i år har hela 23 personer drabbats. Mest ut

Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket.

De senaste tio åren har drygt 400 personer i den svenska arbetskraften och 90 övriga som jobbat i Sverige dött i arbetsolyckor.

Pandemiåret 2020 hade det goda med sig att antalet dödsolyckor på arbetet minskade dramatiskt, till totalt 29 personer för 2020.

Nu har den positiva trenden brutits och 23 personer har under 2021 fram till nu dött på sin arbetsplats. 

Under 2011-2020 var fyra branscher mest drabbade av olyckor med dödlig utgång:

  • Transportverksamhet
  • Byggverksamhet
  • Jord- och skogsbruk
  • Tillverkningsindustri

Den vanligaste händelse som ledde fram till en dödsolycka var förlorad kontroll över transportmedel. Det kan handla om trafikolyckor eller att någon blir påkörd utanför fordonet eller kläms under flak. Många dödsolyckor har även inträffat i samband med lossning och lastning, fall från tak, föremål som ramlat ner eller förlorad kontroll över maskiner. Statistiken visar att det inträffat flest dödsolyckor i arbetet på onsdagar och torsdagar.

– Det förebyggande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats, där man identifierar riskerna och åtgärdar dem, är avgörande i arbetet mot dödsolyckor. Alla kan begå misstag på jobbet, men de måste kunna ske utan katastrofala konsekvenser, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Lastbilsförare har varit mest utsatta för dödsolyckor över tid, sammanlagt 66 lastbils- och långtradarförare har förolyckats på jobbet de senaste tio åren. Andra drabbade yrken är växtodlare och djuruppfödare, byggnads- och anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, skogsbrukare, underhållsmekaniker, maskinreparatörer, VVS-montörer och brandmän.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.234