23948sdkhjf

Ever Given korsar Suezkanalen för första gången sedan blockeringen

Först var "Ever Given" fast i sex dagar, sedan blev det tvist om ersättning. Nu seglar fartyget igen i Suezkanalen.

Det enorma containerfartyget "Ever Given", som blockerade Suezkanalen i sex dagar i mars, har korsat den viktiga vattenvägen för första gången sedan händelsen. 

Det informerar den egyptiska kanalmyndigheten,SCA, i ett uttalande på fredagen. Fartyget, som är på väg från Storbritannien till Kina, gick framgångsrikt över kanalen tillsammans med 26 andra fartyg i samma riktning. Ytterligare 36 fartyg korsade kanalen söderifrån.  

En grupp piloter från SCA och två bogserbåtar eskorterade "Ever Given" under hela resan genom den 162 kilometer långa kanalen.  

Containerskeppet, som är ett av de största i världen, fastnade i kanalen på grund av stark vind den 23 mars och stoppade trafiken i båda riktningarna i sex dagar. Det hade stor inverkan på den globala handeln eftersom andra fartyg inte kunde korsa den viktiga handelsvägen.

Även efter att "Ever Given" släpptes lämnade den dock inte Suezkanalen omedelbart. Det hände inte förrän den 7 juli efter en tvist om ersättning mellan SCA och fartygets ägare.  

Fartyget anlände till den nederländska hamnen i Rotterdam den 29 juli innan det tog fart mot Felixstowe i England. Fredagens resa genom kanalen var containerfartygets 22: a genom vattenvägen. Den konstgjorda Suezkanalen förbinder Medelhavet och Röda havet. Det är den överlägset snabbaste vägen för sjötransporter mellan Asien och Europa.  

Om ett rederi använder den alternativa rutten runt södra spetsen av den afrikanska kontinenten måste fem till sex dagar läggas till transporttiden. Normalt seglar 25 000 fartyg genom Suezkanalen varje år. Cirka 12 procent av världens gods transporteras genom kanalen.  

År 2020, enligt SCA, motsvarade detta 1,17 miljarder ton varor. Förra året gav det Egypten ett belopp motsvarande drygt 34 ​​miljarder dollar. 

/ritzau/Reuters

Källa: /ritzau/Reuters

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.126