23948sdkhjf

Stort test av autonoma fordon i Nordstan

På köpcentrat Nordstans P-hustak i centrala Göteborg har det under två dagar pågått ett forskningsprojekt, ”Glad”, där man testat självkörande transportfordons interaktion med fotgängare. Varje fotgängare fick uppleva olika trafiksituationer och anteckna fordonets avsikt i givna situationer.

Testet har gått ut på att fordonet med hjälp av sina rörelser, placering i körfält och inbromsningar, kommunicerar vart det är på väg. Projektet har pågått under ett år, finansieras av Trafikverket och testas av Rise, Aptiv, Clean Motion, Combitech och Högskolan i Halmstad.

– Ett självkörande fordon som på ett tydligt satt kommunicerar sin avsikt väntas bli mer pålitligt och lättare att acceptera i samhället, säger Azra Habibovic, seniorforskare på Rise, Svenskt forskningsinstitut.

Mobilitets- och teknikföretaget Clean Motion ser en framtid där små självkörande leveransfordon är en del av leveranskedjan i Sverige, speciellt när det gäller leveranserna under den första och sista milen. För att detta ska bli verkligt ar det viktigt att dessa fordon beter sig på ett accepterat sätt i trafiken.

– Att vi kunnat testa detta just på Nordstans tak är fantastiskt då det är unik miljö i centrala Göteborg, säger Christoffer Sveder, kommersiell chef, Clean Motion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094