23948sdkhjf

Bästa eleverna korade i yrkesprov

De tre bästa eleverna av totalt cirka 1 600 som skrev Transportföretagens yrkesprov har korats. De skrev högsta poäng i sina respektive tävlingsgrenar maskinteknik, personbilsteknik och lastbilsteknik.

Mellan den 12 april och den 24 maj har över 1 600 elever från runt 100 gymnasieskolor runt om i landet deltagit i Transportföretagens yrkesprov och diagnosprov. Yrkesprovet omfattar de fyra grenarna: bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik och personbilsteknik. Provet skrivs av elever på fordons- och transportprogrammet i årskurs 3. Diagnosprovet riktar sig till årskurs 2 och är ett förberedande prov inför sista examensåret.

De tre bästa eleverna som skrev yrkesprov är Svante Backfält från Nobelgymnasiet i Karlskoga, Alexander Bergkvist från Vansbro Utbildningscenter i Vansbro och Mats Fransson från Törnströmska Gymnasiet i Karlskrona.

Syftet med yrkesprovet är att stärka och mäta elevernas kunskaper för en bättre matchning med företagens behov och för att spetsa utbildningarna så att de är aktuella och attraktiva.

Det är mycket värdefullt med så många duktiga elever som har deltagit i Transportföretagens yrkes- eller diagnosprov. I år har yrkesprovet skrivit av 300 fler elever än 2020. Motorbranschen har ett långsiktigt och stort rekryteringsbehov. Både bransch och skola behöver arbeta för att vara relevanta och attraktiva, som skola och som arbetsgivare. Här fyller yrkesprovet en uppgift, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Motorbranschen befinner sig som bekant mitt i det stora teknikskiftet med digitalisering och automatisering. En viktig uppgift är därför att berätta om den hållbara utveckling som branschen är i. En omställning som innebär större variation inom branschens olika yrken, nya typer av arbetsuppgifter, datorisering och färre tunga moment, som också kan bidra till att fler kvinnor upptäcker branschens yrken.

Om Transportföretagens yrkesprov:
Yrkesprovet omfattar avgångselever i gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar. Eleverna får svara på åtta eller elva moduler, beroende på inriktning. Varje modul består av tolv flervalsfrågor. Det är enbart fordonstekniska frågor. I år skrev 1 230 elever yrkesprovet, medan 376 elever deltog i diagnosprovet, från 100-talet gymnasieskolor. Genom att delta i yrkesprovet erhåller eleverna ett intyg som visar vilka moduler som eleven har klarat samt vilka moduler som yrkesprovet innehåller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.084