23948sdkhjf

Alstom installerar ERTMS för Skånetrafiken och Östgötatrafiken

Franska Alstom ska utrusta två flottor av Coradia Nordic X61 med tågkontrollsystemet ERTMS nivå 1 och 2, 99 tåg för Skånetrafiken och 18 tåg för Östgötatrafiken. Installationerna påbörjas i juni och avslutas 2026. Kontraktet är värt runt 275 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att kunna leverera ett fordonsbaserat tågkontrollsystem för Skånetrafiken, en av Sveriges största passagerarflottor, och för en stark lokal aktör som Östgötatrafiken. Vi har för närvarande underhållskontraktet för båda flottorna. Vi har byggt tågen och kommer nu att utnyttja vår erfarenhet i världsklass för att installera en ny digital signallösning ombord, säger Rob Whyte, MD för Alstom Nordics&Russia.

Lösningen innebär ett dubbelt system som möjliggör tågen att köras på äldre linjer utrustade med ATC-2-systemet och även på linjer med systemet ERTMS nivå 2.

– Satsningen på installation av det nya signalsystemet ERTMS ombord på våra Pågatåg respektive på Östgötapendeln sker genom ett gott samarbete mellan Skånetrafiken och AB Östgötatrafiken, säger Magnus Andersson, affärschef för Drift och Fordon inom Skånetrafiken.

Projektet kommer att levereras av Alstom Sverige tillsammans med Alstoms expertcenter för ERTMS i Charleroi, Belgien. Installationsdesign och leveranskedja kommer att utföras av Alstom-teamet i Köpenhamn.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078