23948sdkhjf

Ny tågpendel Piteå-Göteborg – 87 procent mindre utsläpp 

Den nya järnvägspendeln mellan Göteborgs hamn och Piteå sattes i trafik under den gångna helgen. Varje vecka kommer det 500 meter långa tåget att ankomma hamnen, lastat med 72 containrar skogsprodukter från Piteå.  

– Miljövinsten är påtaglig och oerhört viktig. Samtidigt ges tillgång till hamnens breda linjenät med täta avgångar. Tillförlitligheten ökar också då tillgången på tomcontainers är bra i Göteborgs hamn. Vi ser också att andra pendlar till och från Göteborgs hamn fungerar mycket bra, vilket även det ger en trygghet, säger Nikolas Rowlandvd på speditionsbolaget First Row Shipping & Logistics som ligger bakom den nya lösningen. 

Tåpendeln ersätter cirka 3500 TEU skogsprodukter per år som tidigare skeppats från Piteå genom Östersjön på mindre feederfartyg för omlastning i centraleuropeiska hamnar. I kombination med Göteborgs hamns frekventa feedertrafik och direkttrafik till Asien kan transporttiden minska med fem till sju dagar, samtidigt som koldioxidutsläppen minskar med 87 procent jämfört med tidigare upplägg. 

Tågoperatören för den nya pendeln är CFL Cargo Sverige som opererar flera av de 25 järnvägspendlar som knyter ihop Göteborgs hamn med övriga Skandinavien. 

– Göteborgs hamn är en stor destination för oss sedan många år och det är jätteroligt att nu kunna utöka med ytterligare ny och långväga trafik, säger Mikael Nyman, Senior Sales Manager på CFL Cargo Sverige. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125