23948sdkhjf

Svensk infrastruktur knakar i fogarna

Kartsajten Våra vägar som skapats av Transportföretagen visar skicket på Sveriges statliga vägnät - med den kan alla kolla hur vägarna bor var som helst i hela landet.

Hur mår egentligen de svenska statliga vägarna? Och vad blir effekterna av en budget som fortsatt ligger i dagens storlek eller med ökade anslag? Svaret får du på sajten varavagar.se som Transportföretagen har lanserat.

I slutet av januari presenterade Transportföretagen rapporten ”Långsiktiga effekter av ett underfinansierat vägunderhåll”. Den visade att underhållsskulden för vägarna beräknas öka till 42 miljarder kronor till 2030 om inte ytterligare medel tillförs.

Nu tar Transportföretagen ytterligare ett steg och lanserar sajten Våra Vägar. (varavagar.se) Besökaren kan söka på orter och se hur vägarna mår i regionen och hur tillståndet bedöms förändras till 2030 beroende på hur mycket medel som tilldelas vägbudgeten.

– Våra vägar är ett verktyg för såväl samhällsplanerare, som av yrkesmässiga skäl behöver ha en bild av vägarnas skick, som engagerade privatpersoner, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.

All data på sidan är öppen data från Trafikverket som nu visas upp för en betydligt bredare krets. Tillståndet på vägarna baseras på det tillståndsindex som presenterades i rapporten ”Långsiktiga effekter av ett underfinansierat vägunderhåll”. På sajten finns exempelvis information om hur många fordon som använder vägarna varje dygn, vägens spårdjup och när vägbeläggningen senast byttes ut.

Det svenska vägnätet består bland annat av 98 500 kilometer statlig väg som är uppbyggt sedan generationer tillbaka. Sverige växer och allt fler ska samsas om vårt gemensamma vägnät. 9 av 10 transporter sker på väg.

– Svensk väginfrastruktur knakar i fogarna. Det framgår med all önskvärd tydlighet på sajten. Det behövs betydligt mer resurser till vägunderhåll för att stoppa förfallet, säger Tina Thorsell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.079