23948sdkhjf

Best Transport: ”Schyssta villkor för chaufförer ligger i allas intressen”

Best Transport har tillsatt en utredning efter kritik om avsaknad av kollektivavtal hos en del anslutna åkerier, för låg ersättning i förhållande till kollektivavtalsnivån samt löneavdrag för viten.

De senaste dagarna har uppgifter om att chaufförer hos enskilda anslutna åkerier till Best Transport har fått för låg ersättning från sin arbetsgivare i förhållande till kollektivavtalsnivån. Det har även framkommit att enskilda chaufförer fått löneavdrag för viten, för exempelvis uteblivna eller sena leveranser. Nu har Best Transport satt igång en extern utredning för att identifiera brister och en rad åtgärder vidtas omedelbart. Best Transport avser att kunna införa krav på kollektivavtal för alla åkerier, alla viten pausas tillsvidare och dessutom ska en översyn av ersättningsmodellen genomföras.

Vi tycker att det är viktigt att chaufförer ska ha schyssta villkor. Vi har därför kollektivavtal för våra egna chaufförer samtidigt som vi kräver kollektivavtalsmässig ersättning till förare hos våra åkerier. Hos de flesta fungerar det bra, men efter uppgifterna om chaufförer som fått för låga löner så är det tydligt att vi brustit i kontrollen. Kraven ska följas av alla. Nu för vi en dialog med våra åkerier och i de fall där det funnits brister så är vi måna om att det rättas till så snabbt som möjligt. Det kan till exempel handla om att arbetsgivaren återbetalar ett löneavdrag, säger Niklas Knight, vd på Best Transport.

Best Transport avser också att kräva kollektivavtal av alla åkerier och införa bättre kontroller på att avtal följs.

Det här är en viktig fråga för oss och det känns inte bra om enskilda kan drabbas. Därför vill vi kunna gå ett steg längre än våra nuvarande krav för att minimera risken att något liknande ska kunna inträffa igen. Schyssta villkor för chaufförer ligger enligt vår uppfattning i allas intressen. I arbetet framåt blir dialogen med åkerier och fack central, så att vi får till ett avtal som fungerar för alla parter, säger Niklas Knight.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094