23948sdkhjf

Jönköping flygplats stöttar i kampen mot corona

Laboratorieföretaget Eurofins började i mitten av december att flyga coronatester från Jönköping till Augsburg i Tyskland. Detta för att klara av det stora trycket på laboratorieanalyser av testerna.

Det har varit brist på laboratoriekapacitet för coronatester under en längre tid i Sverige under den pågående pandemin. Vi såg en möjlighet att hjälpa Sverige ur krisen genom att erbjuda analyskapacitet från ett av våra laboratorier i Europa, som utför Covid-19 analyser i mycket stor skala. Med detta volymtillskott kan vi dubbla den totala analyskapaciteten för Sverige och det känns fantastiskt, säger Henrik Jonsson, vd Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

Varje natt samlas coronatesterna in och ankommer till Jönköping med bil från Stockholm, Göteborg och Malmö. Flygplatsens geografiska läge och erfarenhet från att regelbundet hantera fraktflyg är en av framgångsfaktorerna.

Det handlar dels läge och erfarenhet, men också att vi har fortsatt vara en öppen flygplats med verksamheten igång och med i princip oförändrad kapacitet sedan pandemins utbrott. Strax före julhelgen utsågs vi dessutom till temporär beredskapsflygplats efter att regeringen gav Trafikverket i uppdrag att förhandla och skriva avtal med ytterligare ett antal regionala flygplatser. Avtalet, som sträcker sig till den 31 mars 2021, kan förlängas vid behov och gör att vi nu när som helst kan ta emot samhällsnyttiga transporter, till exempel ett ambulansflyg, säger Henrik Älverdal, marknadschef på Jönköpings flygplats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078