23948sdkhjf

Stor ökning av flygfrakt på Jönköping airport

Landets flygplatser kroknar under corona. Men i Jönköping är det full fart.

Även om passagerartrafiken står stilla, rullar fraktverksamheten på Jönköping Airport vidare, på samma sätt som före utbrottet av corona. Nu ökar dessutom Time:Matters, en av tre fraktoperatörer på flygplatsen, mängden gods som skall transporteras med upp till 6 000 kg i veckan. För Jönköping Airport innebär det en tioprocentig ökning totalt.

 Med tanke på den tuffa situation som hela branschen befinner sig i är detta ett välkommet besked för flygplatsen i Jönköping.

– Det här visar betydelsen av att ha bredd i verksamheten. När viruset mer eller mindre har slagit ut passagerartrafiken såväl nationellt som internationellt känns det bra att åtminstone ha verksamheten igång när det gäller fraktverksamheten. Det innebär också att vi fortfarande behöver ha personalen på plats under stora delar av dygnet, säger Rony Forsberg, vd för Jönköping airport.

Vanligt förekommande gods som hanteras av Jönköping airport är sjukvårdsutrustning och reservdelar till fordonsindustrin. Även e-handeln står för en betydande del. Det man nu kommer att se en ökning av är delar till jordbruksmaskiner där behoven nu förstärks i samband med att vårbruket tar ordentlig fart.

– Att ha flygplatsen öppen och igång är viktigt för det vi kallar nyttoflyg. Vi har en del flyg som utför viktiga uppdrag i samhället; ambulansflyg, organtransporter, transporter för kriminalvården och inte minst brandflyg som säkert kommer att vara igång inom några månader när sommaren kommer. Dessa flyg måste fungera oavsett sjukdomar, fortsätter Rony.

Fraktverksamheten på Jönköping Airport är en viktig del i regionens strävan att utvecklas till ett nationellt och internationellt logistikcentrum. 

Den internationella frakten har ökat stadigt de senaste åren och 2019 uppgick den till ca 3 000 ton gods samt 1 000 starter och landningar. Förutom Time:Matters opererar för närvarande även FedEx och DanX på Jönköping Airport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078