23948sdkhjf

EU-trailrar farliga i snöoväder

Förra veckan rapporterades det om flera problem med EU-trailrar på vägarna.

Förra veckan rapporterade SvT om problemen med EU-trailrar. Transportstyrelsen redovisade i höstas en rapport för Regeringen där man analyserat olyckor med korta dragbilar med påhängsvagn, alltså så kallade EU-trailrar, för att föreslå åtgärder för att höja säkerheten för dessa fordon. Transportstyrelsens förslag är att införa krav för 2-axliga tunga lastbilar, med en drivande axel, och med en eller flera tillkopplade släpvagnar, som följer:

1. minst 25 procent av den sammanlagda bruttovikten belastar den drivande axeln, eller

2. släpvagnens sammanlagda bruttovikt ska inte överskrida lastbilens bruttovikt med en faktor som är högre än 1,5 gånger.

Kravet föreslås gälla 1 december till 31 mars. Transportstyrelsens hela rapport finns att läsa här. Regeringen skickade i början av december ut ett förslag på förordningsändring på remiss. Remisstiden är satt till 1 mars 2021. Fram till dess gäller det alltså att köra försiktigt.

Oavsett vilket fordon man framför måste man alltid ta hänsyn till väglag och väderförhållanden speciellt under vintertid. Generellt gäller att alltid ha god tid på sig för resan, planera för det oförutsedda och inte ta onödiga risker. Självklart är det avgörande att den som kör har god kännedom om de risker som kan uppkomma på vinterväglag, säger Omar Bagdadi, utredare på Transportstyrelsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156