23948sdkhjf

Två av fem Volvo FE Electric på plats

Sophanteringen i sydvästra Göteborg har tystnat. Här kör nämligen Nordisk Återvinning transporterna med eldrivna lastbilar.

Nordisk Återvinning sköter mer än hälften av insamlingen för Göteborg Stad, Kretslopp och vatten. Stadens krav för uppdraget var att transporterna skulle ske med eldrivna fordon, och sedan 2020 är Nordisk Återvinning först ut i Göteborg med Volvo FE Electric sopbil. Den första av fem lastbilar levererades redan i april förra året, en Volvo FL Electric skåpbil, och nu är den andra leveransen på plats. Den senaste och kommande tre lastbilar är Volvo FE Electric sopbilar. För Volvo Lastvagnar är detta den hittills största elbilsaffären i Sverige. Jørgen Nikolai Pettersen, vd för Norsk Gjenvinning Renovasjon, berättar:

Vi bestämde oss för att våga anta utmaningen för vi ser att det här med ellastbilar kommer mer och mer. Vi insåg att vi måste lära oss mer om detta och få vara med själva i den utvecklingen. Vi är stolta över att Nordisk Återvinning, som alltid haft stort miljöfokus, är först i Göteborg med en Volvo FE Electric sopbil i produktion. Vi har arbetat länge till exempel med olika drivmedel för att ha så låg miljöpåverkan som möjligt, HVO100 i stället för diesel när det är möjligt, och även komprimerad gas. Sedan har vi även andra elfordon i vår flotta.

Sopbilen hämtar mat och restavfall på uppdrag av kommunen från privatpersoner i sydvästra Göteborg – de boende kan glädja sig åt renare luft och lägre ljudnivåer. För laddning har förarna möjlighet att ladda lastbilarna antingen vid Nordisk Återvinnings driftkontor i Mölndal, eller hos Volvo Truck Centers anläggning, också den i Mölndal.

Förarna som kör lastbilen berättar att de bara får positiva kommentarer och många tummar upp. De mottar en hel del frågor från allmänheten om hur den fungerar, och det finns helt klart ett allmänt intresse. Förarna vittnar också om hur nöjda de är att köra FL Electric. Prestandan är mycket bra, arbetsmiljön är mycket tyst och den går hela arbetsdagen på en laddning. Alla medarbetare tycker att det är riktigt spännande att vara med på elektrifieringsresan, säger Jørgen Nikolai Pettersen.

Fakta
om Volvo FE Electric

• Batterikapacitet 160 kWh tillgängligt för körning
• Jämnlastbil med styrbar löpaxel med luftfjädring bak
• 26 tons total fordonsvikt
• Växellåda 2-växlad med 800 Nm (Elektrisk drivning)
• Extra sidoruta passagerarsida
• 2-facks sopbilsaggregat Joab Anaconda Twin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109