23948sdkhjf

Hårt väder tvingar maskin- och logistikbranschen tänka om

Smhi varnar idag för mycket hårt väder, framför allt i Västernorrlands län men också i delar av mellersta och norra Sverige. Vädret kan komma att ge störningar på både väg- och järnvägsnätet.

En klass 3-varning är utfärdad för Västernorrlands län idag där det väntas stora snömängder i kombination med kraftig blåst. Vindens väntas mojna under tisdagsdygnet men snö kan fortsätta falla under onsdagen.

Vädret kan göra att vägar driver igen, eller att nedfallna träd eller grenar blockerar vägen. Den tunga trafiken är särskilt utsatt och det finns risk för att lastbilar och andra tunga fordon fastnar och blir stående i uppförsbackar, säger Henrik Sundquist, distriktschef för Underhåll på Trafikverket, region Mitt.

Vi pratade med Markus Sundström, vd för Sundfrakt med huvudkontor i Sundsvall, för att höra hur det hårda vädret påverkar verksamheten.

Vi planerar bort så mycket vi kan av den trafik som skulle gå norrut, och styr om den till andra dagar. Vår främsta prioritet är säkerheten för våra chaufförer.

Sundfrakts verksamhet är bred och innefattar bland annat anläggning, tank och bulk samt logistik och miljö, men det är huvudsakligen tank och bulk och logistik och miljö som påverkas av den här typen av väder och behöver planeras om. Inom anläggning är det högt tryck för att snöröjningen ska fungera och att vägarna är farbara.

Vi måste noga överväga om vi ska köra gods som ska lossas med kran och upp på hög höjd, på grund av blåsten. Men petroleumtransporterna måste ju fortfarande ut till mackarna, och då har vi på vissa ställen valt att inte köra med släp. Det skiljer ju cirka 30 ton mellan en bil och en bil med släp så valet är självklart. Det är mindre effektivt, men säkrare.

Just nu ser ovädret ut att gå norrut från Västernorrlands län och därefter vända. Järnvägen mellan Sundsvall och Umeå, Ådalsbanan och Botniabanan, stängs av mellan måndag 11 januari klockan 20.00 och onsdag 13 januari klockan 12.00. Andra bandelar i järnvägsnätet kan med kort varsel komma att påverkas.

Håll dig uppdaterad via Sveriges Radio P4, krisinformation.se och aktuellt läge i trafiken på trafikverket.se.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078