23948sdkhjf

Seger för yrkeschaufförer

Äntligen kom beskedet som många yrkeschaufförer väntat på – regeringen lämnar in en proposition till riksdagen om att förlänga YKB-bevis som löper ut mellan 1 februari och 31 juli i år med sex månader. YKB-bevis som löper ut mellan 1 november 2020 och 31 januari 2021 undantas från kravet på förnyelse under sex månader.

När pandemin tilltog under hösten valde Sveriges åkeriföretag att ställa in alla utbildningar med omedelbar verkan. Det innebar att yrkeskompetensbeviset (YKB) som alla lastbilschaufförer måste förnya var femte år genom en fem dagar lång utbildning inte var möjlig att genomföra. Därmed riskerade de körförbud och risken fanns att samhällsviktiga transporter inte skulle kunna göras.

EU förlängde i våras giltighetstiden för YKB-bevis med sju månader och man har väntat på ytterligare dispens från EU, som alltså har uteblivit. Därför har regeringen nu beslutat att lägga fram en proposition om förlängning av YKB till riksdagen, och kör över EU.

– Jag ser helst gemensamma lösningar inom EU, men eftersom besked dröjer går vi nu fram med nationell lagstiftning. Vi måste ha ett fungerande transportsystem. Vi kan inte ha en ordning där enskilda chaufförer kommer i kläm på grund av brist på besked från EU, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Lagen förväntas träda i kraft 1 februari 2021.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11