23948sdkhjf

Ny satsning på yrkessvenska i transportsektorn

Transportföretagen lanserar en tvåårig satsning på ett digitalt språkprojekt där medarbetare kan förbättra sin yrkessvenska.

Coronakrisen har drabbat stora delar av transportsektorn. Transportföretagen har därför fått medel från Europeiska Socialfonden, ESF, till att stärka kunskaperna i yrkessvenska hos anställda som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. Syftet är både att stärka deras ställning inom företaget och på arbetsmarknaden.

I ett första skede kommer projektet att omfatta fordonstekniker, lastbilsförare och bussförare som är anställda i Transportföretagens medlemsföretag. Det kan även komma att bli aktuellt att erbjuda fler yrkesgrupper inom transportsektorn språkutbildningen.

Språkutbildningen blir digital i ett samarbete med utbildningsföretaget Lingio och satsningen ska pågå fram till slutet av december 2022.

– Goda språkkunskaper i svenska är en förutsättning för många yrkesroller och ger den anställda en starkare ställning både på företaget och på arbetsmarknaden, samtidigt som det också innebär förbättrad kommunikation internt på arbetsplatsen. I ett större sammanhang gynnar det hela arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning hos Transportföretagen.

Projektet kommer att inkludera både ett jämställdhets- och tillgänglighetsperspektiv så att så många som möjligt ska kunna utveckla sin yrkessvenska.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078