23948sdkhjf

Det dagas för Morgongåva

Finansmannen Anders Wall tyckte det var tråkigt med förfallna fabriksbyggnader i hembygden, och köpte dem av fastighetsägaren. Snart hyrde entreprenören Pär Svärdson in sig i en liten lagerlokal på området. Det blev början på en makalös resa för sömniga orten Morgongåva. I dag håller Sveriges största e-handelsbolag till här, och expansionsplanerna bara fortsätter.

En nedlagd järnvägsstation som tågen susade förbi, en tynande pizzeria, 1 400 invånare som närmade sig pensionsåldern och tomma fabrikslokaler med trasiga fönster. För 20 år sedan var uppländska Morgongåva en typisk avfolkningsort i glesbygden. I dag stannar tågen återigen vid stationen och Morgongåva har blivit en mångmiljardaffär. Här finns några av de största e-handelsföretagen i landet, över tusen personer arbetar här och bostadsbyggandet har tagit fart.

– Numera är det fler som stiger av Uppsalatåget för att gå till jobbet i Morgongåva, än som stiger på i Morgongåva för att åka till jobbet i Uppsala, säger Henrik Lindley, koncernchef på Domarbo skog och vd på Morgongåva företagspark.
Framgångsfaktorerna är främst tre: En finansman som brann för bygden. En outtröttlig entreprenörssjäl. En kommunledning som vågade satsa. Men låt oss börja från början.

Vid 1800-talets slut fanns ett järnbruk ägt av tyskar i Morgongåva, och järnvägen drogs hit. Men tekniken som användes var relativt ny och efter en allvarlig explosion i Tyskland beslöt man att lägga ner tillverkningen i Morgongåva. Ett par decennier senare flyttade Västeråsentreprenören Wijkman hit sitt bolag Westeråsmaskiner, som tillverkade lantbruksmaskiner under varumärket Aktiv Fisher. Brukets gamla lokaler kompletterades med nybyggda delar, och verksamheten blomstrade. Många flyttade nu till orten för att jobba på Westeråsmaskiner, villor och hyreshus byggdes. Vid 1980-talets slut köptes företaget upp och flyttade till Finland. Nya fastighetsägare tog över och olika idéer kläcktes kring vad man skulle göra med de nu tömda byggnaderna, men ingen idé tog verklig fart. Tiden gick, orten avfolkades och fastigheterna förföll.

Omkring millenieskiftet körde Anders Wall, finansman och sedan 1960-talet innehavare av Starfors säteri i närheten av Morgongåva, förbi. Han såg de förfallna husen och beslöt sig för att göra något. I boken Företagandet i Morgongåva – från Wijkman till Wall under mer än ett sekel beskriver han det så här:
”Jag tänkte att så där kan det ju inte få se ut! Jag ville försöka göra en insats för Morgongåva och kontaktade Diligentia som ägde husen. – Jag undrar över en industrifastighet som ni äger i Morgongåva. – Du menar den där kåken i Norrland? Då förstod jag att de inte var överdrivet engagerade som ägare”.

Anders Wall och koncernen Domarbo skog AB bildade bolaget Morgongåva företagspark och köpte fastigheten ihop med några lokala företagare, som han så småningom köpte ut, och en hel del större investeringar gjordes.
Vid denna tid var bokdistributören Seelig, som sände böcker till i stort sett alla Sveriges bokhandlare, en av få kvarvarande hyresgäster i Morgongåva. Entreprenören Pär Svärdson hade nyligen startat en bokhandel på nätet kallad Adlibris, och såg fördelarna med att ha en gigantisk bokdistributör vägg i vägg. Han hyrde in sig i en liten lokal på 25 kvadratmeter i företagsparken och drog i gång. Adlibris växte snart, större ytor behövdes, och när Seelig flyttade kunde man ta över deras lokaler.

År 2005 sålde Pär Svärdson Adlibris till Bonniers och hade tänkt dra sig tillbaka, men entreprenörssjälen i honom ville annat. Han fick ögonen på apoteksmarknaden och startade år 2012, också denna gång på 25 kvadratmeter, nätapoteket Apotea. Den här gången gick det rasande fort att växa ur lokalerna, berättar Henrik Lindley.

– Två år efter starten av Apotea kom Pär Svärdson till oss och behövde lokaler på 5 000 kvm, vilket vi ordnade. Två år senare, 2016, kom han åter, de började bli trångbodda. Vi föreslog att vi skulle bygga en entresolvåning över den nuvarande ytan vilket skulle ge honom dubbla utrymmet, 10 000 kvm. Nej, det skulle bli för trångt, så vi tog kontakt med kommunen som gjorde en detaljplan för nybyggnation. Vi planerade för 20 000 kvm, men när bygget startade var lokalytan uppe i 38 000 kvm. Apoteas snabba expansion saknar motstycke.

Den gigantiska nya byggnaden uppfördes i anslutning till de befintliga. Nu finns här två jättar i varsitt hus, Adlibris med sina dotterbolag Cdon, Odla.nu och Discshop, och Apotea med bland andra dotterbolagen Babyland, Smarta saker och Stor & liten. Dessutom är Upplandsmuseet och Sala energi hyresgäster i företagsparken.

Båda logistiklokalerna har hög grad av automatisering, vilket är nödvändigt med tanke på de enorma volymerna: 200 000 artiklar per dygn hanteras på Apotea och under en rekordvecka nyligen skickades 184 000 paket härifrån. Datorer håller reda exakt på vad som ska skickas till vem och avancerade maskiner känner av fyllnadsgraden i paketen, så ingen onödig luft transporteras.

Adlibris har 250 fast anställda plus lika många extraanställda, som tas in vid tillfälliga toppar, som bokrean och julhandeln. Apotea har ungefär 900 på lönelistan och växer hela tiden. Eftersom Apotea är klassat som apotek är ett antal anställda utbildade farmaceuter, som i en särskild avdelning hanterar den receptbelagda medicin som skickas.
Många av medarbetarna på lagret och vid banden är unga och en stor del är födda utomlands. De flesta pendlar från Sala, Heby, Uppsala, Enköping och Västerås, vilket numera är möjligt eftersom tågen åter stannar vid stationen i Morgongåva. De flesta av de anställda trivs, många har varit här i flera år, företagen har kollektivavtal och personalomsättningen är relativt låg.

Koncernen Domarbo skog, som äger Morgongåva företagspark, påminner i viss mån om forna tiders godsägare, som sörjde för sina anställda även utanför jobbet.
Henrik Lindley berättar om planer på billiga bostäder och en egen vårdcentral med företagshälsovård till de anställda. Flera bostadsbolag står i startgroparna för att bygga här, restaurangerna har fått fler lunchgäster, Ica-butiken gör strålande affärer och villorna blir allt mer eftertraktade av barnfamiljer som vill flytta hit, där en förälder kan jobba på något av e-handelsföretagen och den andra kan pendla 22 minuter till Uppsala. Heby kommun är tacksam för utvecklingen som har lett till låg ungdomsarbetslöshet, och har hela tiden varit behjälplig med detaljplaner och rådgivning. Henrik Lindley lovordar politiker och tjänstemän.

– Oavsett politisk färg på ledningen har samarbetet oss emellan fungerat jättebra och kommunen har alltid lyssnat på oss och vågat satsa.
Hela orten har levt upp och expansionen tycks inte vara över. Apotea har nyligen aviserat att de behöver ännu mer plats, så nu pågår förberedelserna för att bygga ytterligare 38 000 kvm, i skogen intill den nuvarande Apotea-byggnaden.

– Vi har haft fullt sjå att täcka behoven som ökar hela tiden, och har knappt hunnit med något annat. Men nu har en ny detaljplan för företagsparken tagits fram. Med utökad byggrätt kan vi sikta framåt för att få in fler företag, vilket i sin tur kan leda till mer samarbete och synergier.

Redan i dag koordineras transporterna, genom att transportörerna hämtar varor på båda lagren samtidigt. Ett samverkansprojekt kring hållbara transporter har också nyligen dragit igång,

– Aktörer från företagsparken, Apotea och Adlibris, kommunen, regionen och Trafikverket ser över transporterna och tittar bland annat på möjligheten att forsla godset på järnväg i stället för lastbil. Spåren finns ju redan, härifrån till Rosersberg där man lastar om. Problemet är att det är så trångt på spåren, det är ett stort pussel som måste läggas. Men tågfrakt finns definitivt med i vårt resonemang kring transporterna, berättar Henrik Lindley.

Slående är hur Morgongåva i dag står för utveckling i stället för nedläggning och avveckling.

– Det är det bästa av allt, att vi befinner oss i glesbygd som verkligen blomstrar. När jag fick frågan om att jobba här tänkte jag ”jaha, ska jag vara därute på landsbygden?”. Men det roliga är att vi faktiskt gör skillnad här. Ett litet hotat samhälle växer och lever tack vare satsningarna. Och jag och min familj flyttade hit ut, till landsbygden, och vi trivs fantastiskt bra.

Några siffror
1 paket per sekund hanteras av Apoteas löpande band
51 % av alla böcker som säljs i Sverige säljs via Adlibris
3,5 minuter tar processen normalt från att någon beställer en vara från Apoteas storsäljarsortiment tills paketet är klart att skickas
385 helikopterlyft krävdes för att förse Apotea med Sveriges största takplacerade solcellsanläggning
35 personer jobbar i Adlibris kundtjänst, också den placerad i Morgongåva

Artikeln är en del av vårt tema om VD-intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094