23948sdkhjf

Tekniken följer containern i realtid

Möjligheten att i realtid kunna följa exakt var varje container befinner sig, finns nu inom räckhåll i Göteborgs hamn. 
Beroende på var godset befinner sig i transportkedjan, krävs olika datakällor för att kunna sammanställa helhetsbilden. Den största utmaningen är att koppla ihop de hundratals aktörer som både samarbetar och konkurrerar om godstransporterna i Göteborgs hamn och som var och en utgör enskilda viktiga trådar som bildar ett komplext nät i leveranskedjan.
Ny teknologi gör att man kan samla ihop tillgänglig data från flera olika aktörer, bearbeta informationen och ge en helhetsbild över hela leveranskedjan.

– Den digitala omvandlingen kräver att flera intressenter arbetar tillsammans för att kunna skapa transparens som inte tidigare har funnits. Vi som hamnbolag stödjer våra partners i godsnavet Göteborg med en oberoende och säker plattform för datainsamling och utdelning av data, säger Malin Collin, vice vd för Göteborgs hamn.

Högre transparens i logistikkedjan gör att onödiga väntetider kan reduceras och APM Terminals kunder får möjlighet att ta en mer aktiv roll i planeringen av sin leveranskedja. Detta leder till förbättrad effektivitet, tillförlitlighet och kostnadsbesparingar.

Stora miljövinster kan också möjliggöras genom att data integrerar rederier och hamnar. Goda planeringsförutsättningar skapar större möjlighet för fartyg att hålla normal hastighet till och från hamnen, och därmed optimerad bränsleförbrukning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11