23948sdkhjf

”Många kunder blir glada när en tjej kliver ur bilen”

Emma Burström i Umeå är ensam tjej på åkeriet.

Hallå där, Emma Burström! Du kör lastbil på Schenker åkeri i Umeå, och är ensam tjej på åkeriet. Hur trivs du på jobbet?

– Jag kör styckegods i fullstor lastbil med vagn, mest i Umeå men ibland till Örnsköldsvik, Bredbyn eller Skellefteå. Ingen dag är lik den andra och jag tycker det är jätteroligt. Vi hjälper varandra allihop och har fin sammanhållning. Schenker är min första arbetsplats sedan jag tog lastbilskortet på Komvux för fem år sedan och jag trivs bra.

Har du märkt några för- eller nackdelar med yrket, och att vara kvinna i en så mansdominerad bransch?
– Jag tycker det finns många fördelar med att vara kvinna. Många kunder blir glada när man kliver ur bilen och säger ”du var inte stor du, vad kul att det kommer en tjej”. Jag är bara 160 cm lång så jag är rätt liten, men det går bra ändå. Det kan vara tungt, men man får lära sig knepen och går det inte får man be om hjälp. Visst händer det att någon inte respekterar mig för att jag är tjej och liten men då får jag bara säga att det är jag som bestämmer för det är jag som kör, och då brukar de lyssna. Generellt är det ett fritt jobb, man lägger upp sin dag på egen hand, och det passar mig bra. Visst kan det vara stressigt men så är det ju på alla jobb ibland.

Hur kom det sig att du började köra lastbil?
– Min mormor körde buss och min pappa har alltid kört lastbil, de har varit mina förebilder, och jag har alltid varit fascinerad av lastbilar. Och jag är nöjd, jag har ett jätteroligt arbete!

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078