23948sdkhjf

Handelskammaren: Bygga ut Arlanda och stänga Bromma sparar 44 miljarder

Flygtrafiken på Bromma flygplats kan läggas ned om Arlanda bygger ny landningsbana för elflyg, skriver Stockholms handelskammare i en rapport. Helomvändningen är smått chockartad, eftersom sagda handelskammare har varit mycket Brommavänlig i alla år.

Stockholms handelskammare slår i en ny rapport fast att en nedläggning av Bromma flygplats, tillsammans med utbyggnad av Arlanda, skulle vara en ekonomisk plusaffär på 44 miljarder kronor, uppger Dagens Industri.

När inte ens extremt Brommavänliga Stockholms handelskammare (som har skrivit mängder av debattartiklar om hur Stockholm kommer att utarmas/gå under/bli glesbygd utan Bromma) vill ha kvar flygplatsen är dess dagar garanterat räknade. Ett virus genomdrev alltså på några månader det som decennier av bråk inte har lyckats göra. 

Handelskammaren pekar i rapporten på flera fördelar med en stängning av Bromma, då till exempel bostäder och kontor kan byggas på området. Men förutsättningen är att Arlanda byggs ut med en ny bana för att klara en beräknad trafikökning.

Dessutom måste kollektivtrafiken till och från Arlanda förbättras. Ett förslag är att staten friköper Arlandabanan med tågtrafik till flygplatsen.

Vi bedömer att det går att frigöra Brommas mark och få tydliga positiva effekter av det, men det kräver att man först fattar nödvändiga beslut för att kunna flytta över den trafiken till Arlanda, skriver Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094