23948sdkhjf

Norsk lax ska gå på räls

Nytt samarbete mellan Nordlaks och Inlandsbanan.

Inlandsbanan och norska Nordlaks produkter har tecknat en avsiktsförklaring om att transportera färsk, norsk atlantlax och regnbågsöring till marknader i Sverige och världen på Inlandsbanan. Satsningen möjliggör hållbara och snabba transporter av odlad fisk genom halva Sverige – till nytta för fiskeindustrin, konsumenter och miljön.

Inlandsbanans sträckning gör den till en naturlig transportlänk för godstransporter mellan Sverige och Norge. Eftersom järnväg är ett robust och pålitligt transportsystem är den väl lämpad för tids- och störningskänsliga varutransporter, som färsk fisk.

– Vi är stolta över att genom samarbetet bidra till hållbar transportutveckling i Sverige och Norden. Vi söker nu svenska statens stöd i att upprusta Inlandsbanan och därmed möjliggöra storskaliga gröna godstransporter på järnväg, säger Inlandsbanans vd Peter Ekholm.

Lars Fredrik Martinussen, kommunikationschef i Nordlaks-koncernen, uttrycker tillförsikt inför samarbetet:

– Nordlaks har i många år nyttjat Ofotbanen och svensk järnväg för transport. Vi hejar på alla som vill bygga mer tågkapacitet, och ser Inlandsbanan som en möjlighet till ökad regularitet och pålitlighet för järnvägstransport av våra produkter. Inlandsbanan kan bidra till att transporterna sker snabbt, grönt och säkert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063