23948sdkhjf

Ikeas tester har givit resultat: Färre fulla förare

Två år av nykterhetstestande har lett till dramatisk minskning av påverkade chaufförer.

2018 nåddes vi av nyheten att Ikea hade börjat nykterhetstesta sina chaufförer vid ankomst till lagret i Älmhult. Under försöksperioden mellan maj och november det året ertappades omkring tio chaufförer alkoholpåverkade, vilket ledde till att Ikea permanentade testerna.
Hur har det gått, har testerna fortsatt och når de resultat? 
Ikeas presskontakt Sandra Jacobs berättar här vad som har hänt sedan dess.

– Vi gör alkoholkontroller på våra två distributionscentraler i Sverige (i Älmhult och Jönköping) och sedan dess har vi sett en dramatisk minskning av antalet chaufförer som anländer alkoholpåverkade.

– Testen handlar inte om att lagföra, utan om att säkerställa arbetsmiljön för våra medarbetare. Tack vare kontrollen vet vi att alla chaufförer som anländer till våra områden är nyktra. De chaufförer som är påverkade får inte tillträde till vårt område, och kan därmed inte lasta av eller på.

– Projektet har även bidragit till att vi som transportköpare medverkar till en attitydförändring. I dag finns testningen på två ställen och vi tittar på hur vi kan ta detta vidare inom företaget. På grund av pandemin har vi dock för tillfället uppehåll i testningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109