23948sdkhjf

Dyster statistik: tunga fordon kör för fort utanför skolor

Folksam har för tredje året i rad mätt hastighetsöverträdelser bland yrkesförare. Tunga fordon, bussar och skolskjutsar bryter alla mot hastighetsbegränsningarna.

När Folksam för första gången mäter om yrkesförare håller hastighetsbegränsningarna utanför skolor visar det sig att förarna kör för fort i hela 64 procent av mätningarna.

Speciellt tyngre fordon var dåliga på att hålla hastighetsbegränsningarna. Bland tung trafik körde hela åtta av tio för fort utanför skolor. Tillsammans höll de i snitt en fart som var 8,4 km/h över hastighetsgränsen. 34 procent av de tunga fordonen körde mer än tio km/h för fort.

Även bussar, som i övriga mätningar inte haft överträdelser i samma utsträckning som andra branscher, körde för fort i 78 procent av mätningarna, med en snitthastighet som låg nästan tio km/h för fort.

– På vägsträckor med lägre hastighetsbegränsningar rör sig ofta oskyddade trafikanter. I år har vi även mätt om det skett fortkörningar utanför skolor. Även om det ser lite bättre ut där än på 30-vägar generellt är det fortfarande en väldigt hög andel som kör för fort. Alla mätningar utanför skolor har skett på tider då barnen är ute och leker på raster och lunch, säger Folksams forskningschef Anders Kullgren.

Om man kör för fort på 30-vägar ökar risken stort för svåra personskador eller död. 

–  Vi vet dessutom från tidigare studier att för barn upp till 14 år är risken än högre. Att då inte respektera 30-gränsen är allvarligt. Kör man dessutom för fort i ett tyngre fordon blir konsekvenserna allvarligare jämfört med för en personbil, säger Anders Kullgren.

Även skolskjutsar för fort i 87 procent av fallen. I snitt körde de nästan 11 km/h över hastighetsbegränsningen.

–  Att så många skolskjutsar kör för fort är oförsvarligt. Det handlar om företag som fått i förtroende att köra barn till skolorna, säger Anders Kullgren.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079