23948sdkhjf

Öresundsbrons trafik föll 40 procent

Coronapandemin sätter spår

Trafiken och intäkterna på Öresundsbron föll kraftigt under ett halvår som djupt präglats av coronapandemin. Totaltrafiken över bron minskade med knappt 40 procent jämfört med samma period i fjol. Öresundsbrokonsortiets intäkter minskade med 294 miljoner svenska kronor till ganska precis en miljard under det första halvåret. Ända sedan mitten av mars har brotrafiken tydligt påverkats av omvärldens insatser för att begränsa smittspridningen.

I takt med att samhället öppnat upp mer märks en återhämtning i trafiken, men i slutet av juni var det fortsatt en total trafiknedgång med mer än 50 procent.

– Trafikraset på Öresundsbron fortsätter in i det tredje kvartalet och vi vet att coronakrisen får en stor och negativ påverkan på hela årets trafik och resultat, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Öresundsbrokonsortiet.

Caroline Ullman-Hammer konstaterar att osäkerheten kring hur länge situationen fortsätter gör det svårt att göra prognoser för årets resultat, men nuvarande bedömning är ett resultat före värdeförändring som är runt 800 miljoner svenska kronor lägre än fjolårets resultat på 1 777 miljoner.

Intäkterna från vägtrafiken minskade med nästan 300 miljoner till 637 miljoner svenska kronor under perioden.

Godstrafiken påverkades minst under det första halvåret med en nedgång på fyra procent jämfört med samma period i fjol, medan buss- och personbilstrafiken drabbats av minskningar på tio gånger så mycket.

Från den 16 mars till mitten av april (vecka 12-16) föll totaltrafiken med omkring 70 procent jämfört motsvarande veckor i fjol, medan nedgången var runt 60 procent från den 20 april till första halvan av maj (vecka 17-20). Sedan mitten av maj till det första halvårets utgång var totaltrafiken ungefär halverad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093