23948sdkhjf

Mystisk försäljning av SMHIs sjöfartsservice

Ruttplaneringsenheten Sjöfart såldes till vrakpris, utan värdering eller budgivning, till en tidigare chef.

Dagens Nyheter rapporterar i dag att SMHI har sålt sin enhet Sjöfart, som hjälper lastfartyg att planera rutterna, till underpris. Köpare var en tidigare chef och försäljningen gjordes utan oberoende värdering eller budgivning.

Genom tjänsten Weather routing har Sjöfart i tre decennier hjälpt lastfartyg att undvika stormar och välja den mest bränslesparande rutten. Nu är enheten alltså såld, utan värdering, till den tidigare chefen som bara arbetade på enheten i 14 månader innan han slutade. Bara några veckor efter att han hade slutat hörde SMHI av sig och erbjöd enheten Sjöfart, till underpriset 5,5 miljoner. 

– Köparen får köpa ut tekniken, ramverket och kompetensen till vrakpris. Marknadsvärdet är åtminstone det dubbla eller tredubbla, säger Lennart Cederberg, marinmeteorolog som åren 2011–2017 var chef för Sjöfart, till DN. 

Hela affären genomfördes dessutom extremt snabbt, enligt DN; personalen fick den 29 april veta att enheten hade problem med lönsamheten. redan två veckor senare bestämdes att den skulle avvecklas till 1 oktober. Den 25 maj beslutades att den forne chefen skulle ta över och 1 juli undertecknades avtalet. 

Eftersom priset blev så lågt har SMHI nu begärt extra anslag från staten på 20-24 miljoner för att ha råd att avveckla enheten.

Kommentera en artikel (1)

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094