23948sdkhjf

Tallink köper ropax-fartyg

Rederiet behöver kunna anpassa sig till förändrade förutsättningar i framtiden.

Tallink köper ro-pax-fartyget MS Sailor, byggt 1987 på Gdansk-varvet i Polen. Hon ägs för närvarande av Navirail OÜ, men har tills nyligen chartrats ut till rederiet DFDS och varit i drift på rutten Paldiski-Kapellskär. Fartyget har tidigare ägts av Nordö link och Finnlines och gick fram till 2015 under namnet Finnsailor.

Tallink grupps vd Paavo Nõgene kommenterar det strategiska köpet:

– Coronakrisen har gjort det väldigt tydligt att vi måste stärka vår flotta med ro-pax-fartyg för att säkerställa att vi, oavsett vad som händer i världen, kan reagera snabbt när förutsättningarna förändras och ha den flexibilitet i vår flotta som är nödvändig för att skala upp transport av såväl frakt som passagerare vid behov.

Läs också: Tallinkfärja fick maskinproblem - tas ur trafik

Under coronapandemin har det funnits stort behov av att säkra transporten av gods vilket Tallink har löst främst med sina passagerarfärjor, men att endast transportera gods med ett minimiantal passagerare på så stora passagerarfärjor är inte ekonomiskt hållbart och kan bara göras under en kort tid och med ekonomiskt stöd, menar Paavo Nõgene.

– Med detta i åtanke och flera lärdomar som vi dragit från denna kris är det en sund investering för framtiden att diversifiera och stärka vår befintliga flotta. Våra tekniska experter har genomfört en grundlig inspektion av fartyget och fastställt att det är i utmärkt skick för våra behov, säger Paavo Nõgene.

Lastfartyget är byggt 1987 på Gdansk-varvet i Polen. Hon är 157 m lång och 25 m bred med ett bruttotonnage på 20, 921. Här finns 60 hytter med plats för 23 besättningsmedlemmar och 119 passagerare. Fartyget har plats för 1 500 meter ro-ro-last och transportfordon ombord. 

Priset är 8,5 miljoner euro. Fartyget kommer att överlämnas i Paldiski den 9 juli. Rutt och tidtabell beslutas inom kort.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093