23948sdkhjf

Forskning och samarbete ska ge renare transporter

Scania leder nytt forskningsprojekt kring avfallstransporter i städer.

Undersökningar visar att varje person som bor i storstad producerar cirka 45 kilo avfall varje dygn. Det är en enorm mängd avfall som måste transporteras bort. Men hur löser man transporterna bäst, när städerna dessutom blir allt trängre? Näringsliv och forskning letar nu hållbara lösningar i ett nytt forskningsprojekt som leds av Scania och är delvis finansierat av Vinnova.  

Hits, som projektet kallas, är ett branschöverskridande samarbete, med syfte att utveckla transporteffektiva lösningar som ger renare och tryggare städer. Deltagarna representerar allt från fastighetsägare, städer, kommuner, ingenjörsföretag, logistikföretag och akademisk forskning. 

Projektet fokuserar på områden som är kopplade till transporter i städer, där dagens lösning är en del av problemet. Antalet fordon ökar, tillgången på förare minskar, ökad trängsel och ökat sopberg. Vi måste hitta smarta lösningar på hur vi ska hantera transportdata, lagstiftning och infrastruktur för att kunna lösa dessa utmaningar och samtidigt nå de globala hållbarhetsmålen, säger Jonas Hofstedt, vice vd på Scania.

Ett område som projektet tittar närmare på tillsammans med fastighetsägare är logistikcenter, så kallade hubbar, som har stor potential att skapa en säkrare och renare stad. Där kan varor lastas om, kanske av elektrifierade fordon som dockar i och ur varandra beroende på nästa destination.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093