23948sdkhjf

Pommes frites-olja ska bli diesel

Stort nederländskt samarbetsprojekt mellan Mc Donalds, Neste och transportören Havi.

Finska företaget Neste som tillverkar förnybar diesel har tillsammans med Mc Donalds och transportföretaget Havi inlett ett samarbete, som går ut på att återvinna den använda frityroljan från Mc Donalds pommes frites för att skapa förnybar diesel.

Bränslet kommer sedan att användas i Havis lastbilar som levererar varor till McDonalds. 

Havi, som är Mc Donalds logistikpartner i Nederländerna, ska samla in den använda frityroljan från landets 252 Mc Donalds-restauranger. Vid Nestes raffinaderi i Rotterdam blir frityroljan till förnybar diesel som används som bränsle i Havis lastbilar.

– Nestes ambition är att bli en global ledare inom förnybara och cirkulära lösningar. Vi är angelägna om att samarbeta med framåtblickande företag och städer i syfte att förvandla deras använda frityrolja, fett eller annat avfall till förnybart bränsle och andra förnybara produkter. Den använda frityroljan från Mc Donalds är en utmärkt råvara för Nestes diesel. Bränslet är ett förnybart alternativ till fossil diesel och kräver inga modifieringar av befintliga dieseldrivna motorer, säger Carl Nyberg, vice vd på Nestes affärsenhet Renewable road transportation.

Förutom i Nederländerna finns Nestes diesel tillgänglig för kunder i Finland, Sverige, Estland, Lettland, Litauen och USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094