23948sdkhjf

Han blir rådgivare åt sjöfarten

Fredrik Backman, före detta sjökapten, har av Sjöfartsverket utsetts till sjöfartsrådgivare. Den nytillsatta tjänsten handlar om att medverka i arbetet med att uppnå regeringens klimatpolitiska mål. Vägen dit är att hjälpa företag att ställa om från land- till sjötransporter. Arbetet ska göras i nära samverkan med andra myndigheter och branschen.

– Vi vill göra det så lätt som möjligt för landets företagare att gå från land- till sjötransporter. Som expertmyndighet på området vill vi nu dela med oss av och stödja förmedlingen av vår och andras kunskap för att förenkla den övergången. Som en del inom detta arbete har jag i dag beslutat att tillsätta Fredrik Backman som sjöfartsrådgivare, säger Katarina Norén, generaldirektör vid Sjöfartsverket.

– Den svenska sjöfarten är en mycket viktig pusselbit i arbetet för att uppnå regeringens klimatpolitiska mål. Men för att uppnå målen måste allt fler företagare ställa om sina transportkedjor från mindre klimatsmarta alternativ. Det är i sammanhanget viktigt att komma ihåg att ett enda normalstort fartyg på Östersjön kan ersätta hela 500 lastbilar. Sjöfarten, till skillnad från det svenska väg- och järnvägsnätet, lider inte av kapacitetsbrist, säger Fredrik Backman, som sedan februari i år arbetar som ansvarig chef för Sjöfartsverkets rederi.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & Karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063