23948sdkhjf

Ny regel ska lindra krisen för transportsektorn

Giltighetstider för YKB och körkort förlängs.

Giltighetstiden för körkort, yrkesförarkompetensbevis och sista datum för bilbesiktning förlängs med sju månader, enligt Eus nya omnibussförordning. Tidsfristen för att besiktiga färdskrivare och utfärda förarkort ska dock inte förlängas. 

– Transportsektorn har drabbats hårt av coronakrisen och därför är det positivt att EU gemensamt mildrar effekterna av krisen för enskilda och företag. Däremot är de regler som gäller för färdskrivare och förarkort viktiga för säkerheten och ska gälla även under krisen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Under virusepidemin har det varit svårt att förnya certifikat eller genomföra kontroller och utbildningar inom transportsektorn. EU har därför beslutat om den så kallade omnibusförordningen som gäller i hela EU.

I den ingår att körkort och yrkesförarkompetensbevis som går ut under perioden 1 februari 2020 till 31 augusti 2020 förlängs med sju månader från det datum då behörigheten annars skulle gått ut. Dessutom får kontrollbesiktning av fordon som skulle genomföras senast 1 februari – 31 augusti genomföras senare, dock senast sju månader efter det ursprungliga datumet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093