23948sdkhjf

Fartygen i Kattegatt leds om

Nya fartygsrutter sparar miljö och minskar olyckor.

Handelstrafiken i Kattegatt, från Skagen till Öresund, ska ledas om för att minska olycksrisken och göra sjöfarten mer effektiv och klimatsmart.

Fartygen ska hädanefter ta en annan rutt än tidigare, vilket gör att olycksrisken vid mäten minskas med så mycket som 76 procent, enligt Sjöfartsverkets beräkningar.  Med de nya rutterna kan man också utöka trafiken, flera fartyg får helt enkelt plats, vilket gör att alltmer gods kan gå sjövägen. Fartygen kommer dock att gå närmare kusten, så småbåtsägare behöver förnya sina sjökort och vara uppmärksamma på regler. 

– Systemet genererar både ekonomiska och klimatpositiva effekter för sjöfarten. Vi beräknar att bränsleförbrukningen bland handelsfartygen mellan Skagen och Öresund kommer att minska med upp till sex procent som en direkt följd av detta. Det är positivt för rederierna och framför allt för klimatet, säger Klas Östergren, kartingenjör vid Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Det nya trafiksepareringssystemet är ett myndighetsgemensamt projekt mellan Sjöfartsverket, Transportstyrelsen samt deras danska motsvarigheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093