23948sdkhjf

Kalmar-åkeri vinner miljöpris

Kalmar kommun delar ut sitt klimatpris för första gången, och vinnaren blev ett lokalt åkeri.

Vid vatten- och miljönämndens sammanträde 23 april korades den allra första vinnaren av Kalmar kommuns klimatpris. Priset gick till transportföretaget Widéns åkeri i Kalmar för deras satsningar på att minska klimatpåverkan från transportbranschen.

Priset vanns i hård konkurrens med andra nominerade, som Centralens resebyrå, More Biogas, Länsförsäkringar och ett flertal privatpersoner som aktivt driver på för grön omställning.

Så här lyder motiveringen:

Widéns åkeri arbetar i en av de för klimatfrågorna svåraste branscherna att komma till rätta med, nämligen transporter. Företaget är en pionjär som visar vägen för hur även denna verksamhet ska bli fossilfri.
Alla förare är utbildade i Heavy ecodriving och Widéns har blivit utsedda till bästa eco-drive-åkeriet i Europa. Fossilfritt bränsle i tanken är en självklarhet för syskonen Pierre och Malin Widén som äger och driver Widéns åkeri i Kalmar.
Vatten- och miljönämnden vill särskilt lyfta försöken med transportbranschens fossilfria framtidsbränsle som kan skönjas på Widéns där planen är att tanka flytande biogas i flera av bilarna inom kort. Företaget gasar på för att transportbranschen ska kunna bli fossilfri och visar efterfrågan på lokalproducerat bränsle med restprodukter från hushåll och lantbrukssektorn som innebär både en klimat- och en övergödningssänka!
Om fler transportörer tänkte som Widéns i Kalmar skulle klimatvärstingen transporter snart vara ett minne blott. Widéns i Kalmar förtjänar att stå längst fram och visa resten av världen hur snål småländsk körning går till!

Priset består av 15 000 kronor och ett diplom. Pristagaren får också möjlighet att informera om sitt arbete hos vatten- och miljönämnden och hos kommunfullmäktige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078