23948sdkhjf

Logistikföretag tävlar om hållbara transporter

Greencarrier och Adnavem tävlar om hållbara transporter och logistiklösningar.

Fossil Free Freight Challenge 2020 är en innovationstävling, vars syfte är att utmana olika organisationer inom e-handelsbranschen att skapa en lösning för transporter som gör ett så litet fossilt fotavtryck som möjligt.

Tävlingen har pågått sedan i januari i år och är nu framme vid finalen, som äger rum i form av ett digitalt seminarium den 4 maj. Alla tävlande lag får då chansen att presentera sina lösningar under slutevenemanget. 

Vinsten är förutom äran 300 000 kr i finansiering via TripleF, där det vinnande bidraget kan vidare utveckla sin lösning inom ett Triple F-projekt.

Tävlingen leds av Rise och stöds av en rad tunga aktörer: Postnord, DHL, Göteborgs stad, H&M, Houdini, Region Jönköpings län, Stockholms stad och Closer vid Lindholmen science park. Projektet är finansierat av Trafikverket via Triple F.

Greencarrier och Adnavem är två av de fyra finalisterna. 

Greencarriers bidrag handlar om hur nya lösningar kan utformas för att stimulera användningen av hållbara leveransmetoder. De vill jobba med kortsjöläsningar och koppla ihop dem med moderna transportsätt som t ex elektrifierade lastbilar, tåg och cyklar så långt som möjligt. De vill också tydligt visualisera vinsterna när det gäller utsläpp och ekonomiska aspekter så att det blir enklare för kunder att göra medvetna val.

Adnavem vill att företag får möjlighet att välja mellan fraktvägar och fraktsätt med liten påverkan på miljön. De rankar transportalternativ, från minst till mest miljöpåverkan på utvalda rutter och ledtider. Beräkningarna är baserade på individuella fartygs tidigare aktivitet, så som GPS-positionering, rutt, lastningsgrad och hastighet. Beräkningen görs på hela kedjan, dörr-dörr inklusive kombinationen av landspecifika faktorer för kombinationer av land- och järnvägstransporter. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125