23948sdkhjf

Ica fraktar åter varor med Volvos tåg

Tåget mellan belgiska Gent och Sverige har stått stilla sedan Volvos fabrik i Gent stängde, men nu ska det användas för att frakta Icas varor till Sverige.

Ica kommer från och med nu att använda Volvokoncernens godståg till att frakta varor. I normala fall körs tågen av Green cargo för att transportera Volvos gods från Sverige till fabriken i den belgiska staden Gent. Svenska logistikföretaget Scanlog använder sedan sex år tåget i nordgående riktning för transporter av bland annat livsmedel för Icas räkning. Sedan stängningen av Volvos lastbilsfabrik i Gent har tåget stått stilla. Ica och Volvo i samarbete med Scanlog och Green Cargo kommer nu att åter ta tåget i drift trots att tåget i nuläget saknar gods söderut.

Samarbetet som startade under påskveckan innebär att två 19-vagnarståg i veckan kommer att frakta varor till ICAs lager från Gent. Det motsvarar en godsmängd motsvarande 80 lastbilar i veckan och reducerar risken för varubrist kopplat till det osäkra läget med smittspridningen i Europa och potentiellt kapacitetsbortfall av chaufförer på grund av sjukskrivningar.

Green cargo och Scanlog är de två logistikföretagen som möjliggjort samarbetet och sköter transporterna.

– Jag är stolt över att vi genom detta samarbete snabbt kunnat finna en lösning som även i denna svåra tid kan se till att viktigt gods når mottagare i tid både nationellt och internationellt. Järnvägen är en samhällskritisk funktion även i normalt läge och det understryks verkligen i kristider hur viktigt det är för hela Europas varu- och industriförsörjning att järnvägstransporterna kan fortsätta, säger Ted Söderholm, vd på Green cargo.

– Sverige är beroende av att transporterna från Europa fortsätter att fungera. Minskande exportflöden minskar tillgängligheten på lastbilskapacitet för nordgående gods. Fler och fler färjelinjer blir inställda, vilket innebär att lastbilstrafiken måste ta landvägen och passera många landsgränser. Att då kunna trygga att en stor mängd dagligvaror kan transporteras på järnväg känns både roligt och väldigt viktigt, säger Mattias Ljungberg, Scanlogs vd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102