23948sdkhjf

Klassisk färjelinje stängs

Kräftgången för Stena line fortsätter. Nu ser sig rederiet nödsakat att stänga linjen Trelleborg–Sassnitz permanent.

Färjerederiet Stena line planerar att stänga linjen mellan Trelleborg och Sassnitz permanent. Anledningen är den negativa påverkan som pandemin har på företagets passagerarverksamhet utöver ett redan ansträngt ekonomiskt läge för färjelinjen. 

Lördagen den 14 mars ställde Stena line in trafiken på färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz i Tyskland tillsvidare. Nu meddelar rederiet att de planerar att stänga den så kallade ”Kungsleden” permanent. Planerna innefattar även incheckningen och butiken Bordershop i Sassnitz. Färjan FS Sassnitz som trafikerat linjen ligger tills vidare vid kaj i Sassnitz.

Stena line har inlett diskussioner med arbetstagarrepresentanterna (Betriebsrat) i Tyskland.

– Att planera för att stänga ”Kungsleden”, en av de äldsta färjelinjerna i Europa, är ytterligare ett tråkigt besked. Jag tänker särskilt på våra medarbetare ombord och i Sassnitz. Men med anledning av viruset kommer vi att förlora hela högsäsongen i år och vi räknar inte med att passagerartrafiken kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid. Det gör det omöjligt för oss att driva vidare verksamheten på denna linje som i stort sett helt och hållet är beroende av passagerartrafik, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena line. 

Stena lines fartyg är så kallade RoPax-färjor som transporterar både frakt och passagerare. Under de senaste åren har linjen Trelleborg-Sassnitz transporterat knappt 300 000 turister per år samtidigt som godsvolymerna och järnvägstrafiken på linjen har minskat till mycket låga volymer. 

Stena line fortsätter att transportera både frakt och passagerare på två färjelinjer mellan Sverige och Tyskland. Linjen Trelleborg–Rostock trafikeras av färjorna Skåne och Mecklenburg–Vorpommern med 40 avgångar per vecka. Linjen Göteborg–Kiel trafikeras av färjorna Stena Scandinavica och Stena Germanica och har 12 avgångar per vecka.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157