23948sdkhjf

Bra år hittills för Gävle hamn

Nytt rekord i lagrat gods och många nya förfrågningar.

Två magasin på 5 000 kvadratmeter vardera, avsedda för framför allt pappersprodukter, färdigställdes i slutet av 2019 på terminal Granudden. Efterfrågan har varit stor sedan start och fortsätter att vara så även nu under 2020. Den nya maxkapaciteten som lagren bidrar med har hjälpt Granudden att nå ett nytt terminalrekord, skriver Gävle hamn i ett nyhetsbrev.
 
– Det här året har startat jättebra, vi slog nytt rekord i lagrat gods – 45 000 ton hade vi i lagret på terminalen. Utöver det ser vi ett genomsnitt på 9 000 ton i lager per vecka, bara i de nya lagren, och vi har också många förfrågningar om att lagra ytterligare gods i dem. Att bygga de nya lagren har verkligen visat sig vara rätt beslut, säger terminalchef Stefan Andersson.
 
Under det första kvartalet 2020 har Granudden skeppat ut i genomsnitt 395 containers per vecka och genomströmning av gods det kommande året ser ut att bli fortsatt stor. 

Efter att ett lokalt pappersbruk nyligen flyttat om sina importflöden för balmassa landade valet för import på Gävle hamn. För bulkterminalen innebär det en ökning med 50 procent i hantering av balmassa, vilket i sin tur innebär 50 nya anlöp till terminalen.

– Att de valt att omdirigera sina flöden till vår terminal är väldigt roligt för oss. Det här blir en stor ökning i vår hantering av balmassa och vi kommer att hantera 150 000 ton balmassa under 2020, jämfört med 2019 då vi hanterade 100 000 ton, säger terminalchef Jörgen Flank.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047