23948sdkhjf

Isbrytaren Oden får stanna hemma

I höst skulle Oden ha åkt på forskningsresa till Arktis, tillsammans med åtta andra isbrytare och 39 forskare. Nu ställs resan in på grund av risken för smittspridning ombord.

Den 1 augusti till 15 september 2020 skulle isbrytaren Oden delta i den internationella forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey, som en av åtta isbrytare. Syftet är att svara på viktiga frågor om hur hela den arktiska havsbassängen reagerar på klimatförändringar och hur störningar i en region kan spridas till en annan. I den svenska delen av expeditionen skulle isbrytaren Oden befinna sig i ett område nordost om Grönland.

Nu skjuts Odens deltagande på framtiden, med anledning av covid-19. Orsaken är att Polarforskningssekretariatet inte kunnat hitta en lösning för att eliminera risken för eventuell smittspridning ombord.

– Vi har arbetat intensivt med att undersöka flera karantänmöjligheter för att undvika eventuell smittspridning ombord, men bedömer att ingen av lösningarna kan eliminera risken. Beslutet är taget efter dialog med Folkhälsomyndigheten och i samråd med vår medicinskt ansvariga grupp vid Polarforskningssekretariatet, säger Katarina Gårdfeldt, direktör på sagda sekretariat.

Det beslut som nu tagits berör 39 forskare från Sverige, Tyskland, Kanada, Norge, Storbritannien och Danmark. De svenska forskarna arbetar vid Stockholms universitet, Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och SMHI. En gymnasielärare, som fått sekretariatets lärarstipendium via en öppen utlysning, skulle också ha deltagit på expeditionen.

– Beslutet är ett tråkigt besked som påverkar forskarna och deras projekt, men med utgångspunkt från de extraordinära omständigheterna ser vi tyvärr ingen annan lösning. Att genomföra en forskningsexpedition på ett säkert sätt är alltid av största vikt. Nu blickar vi framåt och arbetar för att kunna genomföra expeditionen ett annat år, säger Katarina Gårdfeldt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203