23948sdkhjf

Avtalsrörelsen skjuts upp

Industriavtalets parter har beslutat att skjuta på de pågående avtalsförhandlingarna, vilket innebär att hela avtalsrörelsen flyttas fram.

Avtalsrörelsen som omfattar nära tre miljoner anställda och som inleddes den 20 december då industrins parter växlade krav, skulle ha satt i gång nästa vecka den 31 mars. Detta skulle sedan ha gällt för hela den svenska arbetsmarknaden. Till följd av coronapandemin har parterna i dag beslutat att skjuta på förhandlingarna till i höst. Det innebär att avtalen inom industrin förlängs så att de löper ut den 31 oktober, förhandlingarna ska återupptas den 1 oktober.

Förlängningen innebär att alla avtal på arbetsmarknaden, även inom transportsektorn, förlängs med sju månader från den tidpunkt då de skulle ha löpt ut.
 Eftersom coronapandemin bromsat in tillväxten är osäkerheten framåt stor.

–Transportsektorn är omvärldsstyrd och nu befinner sig stora delar av den i fritt fall. När den största och mest akuta krisen har lagt sig kommer vi att återuppta förhandlingarna med mera stabila förutsättningar och med ambitionen om konkurrenskraftiga avtal, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062