23948sdkhjf

Transportföretagen i möte med ministern

Transportföretagen träffade i går eftermiddag infrastrukturminister Tomas Eneroth för att ge en bild över hur godstransporterna drabbas av coronakrisen och vad regeringen behöver göra.

Transportföretagen var i går på möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth för att ge en lägesbild över hur godstransporterna på väg och järnväg drabbas av corona och vilka åtgärder som behövs för att branschen ska klara sig ur krisen.

Godstransporterna blir alltmer påverkade av coronakrisen. Godstrafiken med samtliga trafikslag är central för försörjningstryggheten för både dagligvaruhandeln och industrin. I nuläget kommer godstransporterna inte att klara full kapacitet särskilt länge till. Branschen tampades redan före coronakrisen med bland annat förarbrist som nu förväntas eskalera med sjukskrivningar. I samband med denna akuta kris måste även tidskritiska transporter, till exempel sjukvårdsutrustning, med flygfrakt säkras, skriver Transportföretagen i ett pressmeddelande.

– Det finns redan nu en utbredd oro inom åkerinäringen med sjukskrivningar och förarna och åkerierna kan få svårt att utföra sina uppdrag om sjukskrivningarna tilltar. Efterfrågan på livsmedelstransporter ökar i takt med att människor hamstrar. Ett samhälle står still om transporterna inte fungerar vilket skulle få förödande konsekvenser, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

– Regeringen behöver nu gå in med en större insats till korttidspermitteringarna och dessutom se till att de även gäller familjeföretag. Vi anser också att trängselavgifter och skatter ska ses över och tas bort och att yrkeskompetensbevis automatiskt ska förlängas för alla förare med ett år. Vi vill även att det ska bli möjligt med YKB-utbildning på distans eftersom coronasitutationen innebär att utbildningarna pausats och att förare då kan förlora sitt tillstånd, säger Marcus Dahlsten.  

Transportföretagen lyfte även frågan om flyget som samhällsbärare eftersom flyget  fraktar gods. Särskilt känsligt är tidskritiskt och ömtåligt gods som medicin, insulin, vaccin och sjukvårdsutrustning. Därför är det viktigt att flygets infrastruktur inte raseras eller monteras ner i sviterna av corona, menar Marcus Dahlsten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här bygger Hedin sex fullserviceanläggningar
Statistiken: Fyra av tio företagare upplever försämrad lönsamhet
E22 mellan Fjälkinge och Gualöv får motorväg
Meds slimmar och skalar upp
Mathem köper leveransbolag
Innovationsinvesteringar ökar inom branschen
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.125