23948sdkhjf

Populära sopbilen blir eldriven

Mercedes börjar testköra modellen redan under nästa år.

Mercedes-Benz Econic har blivit en populär sopbil, genom designen med lågbyggd hytt, lågt insteg och bussdörr på höger sida, plus en rad säkerhetsfunktioner för att skydda andra trafikanter. 

Nu meddelar Mercedes att modellen kommer att lanseras med eldrift under beteckningen E-Econic, eftersom sopåkning är ett perfekt område för elektrifierade fordon. De rör sig nära människors hem, vilket gör det viktigt att hålla nere buller och avgaser, samtidigt som de väl planerade rutterna gör det enklare att planera också för räckvidd och laddning. 

– Det finns ju redan exempel på renhållningsverksamheter som gjort egna el-konverteringar av modellen. Branschen har mycket höga miljökrav och dessutom fasta slingor där man redan i planeringen kan bestämma vilka rutter som passar för vilket enskilt fordon, säger Bengt-Ove Hedborg som är försäljningschef på Mercedes-Benz Trucks i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Drivlinan kommer att hämtas från E-Actros som redan nu testas i trafik. E-Actros har en räckvidd på 20 mil, men på en sopbil behövs även kraft till att driva aggregatet, vilket betyder att sträckan för E-Econic lär blir kortare. 

Målet är nu att testa E-Econic i skarpt läge under nästa år, och att ha serietillverkning igång under 2022. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109