23948sdkhjf

Stark trend på transportutbildningarna

Fler sökande och fler tjejer när Tya sammanställer årets gymnasieutbildningar.

Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya, har genomfört sin årliga skolledarenkät. Och de positiva trenderna håller i sig.  

– Antalet sökande har ökat stadigt. Förra året tog söksiffrorna ett skutt med hela 25 procent. Nu har det mattats av lite, men det är ändå glädjande att intresset håller i sig, säger Micaela Roslund, projektledare på Tya som står bakom Skolledarenkäten 2019/2020, i ett pressmeddelande. 

Andelen förstahandssökande ökar detta år med tre procent, medan antalet elever som går transportinriktningen i årskurs två på gymnasiet ökade med 5,6 procent. Även det en mindre ökning än tidigare, men fortfarande en ökning. 

Samtidigt fortsätter den starka trenden när det gäller tjejernas ansökningar. I årskurs två är i dag 27,3 procent av eleverna tjejer, att jämföra med 15,7 procent i undersökningen 2014/2015. Tio procent av skolorna har mer än 40 procent kvinnliga elever i årskurs två.  

– Lastbilsföraryrket brukar beskrivas som mansdominerat och grabbigt, men den här utvecklingen visar att det inte stämmer längre. Det här är också en stor fördel för arbetsgivarna som kan rekrytera ur en betydligt större grupp, vilket behövs i en bransch som skriker efter arbetskraft, säger Micaela Roslund. 

Transporteleverna visar också upp fina siffror i andelen utexaminerade, med dryga 80 procent. Bara Naturvetenskapsprogrammet kan matcha de siffrorna i dag. Samtidigt får 90 procent av transporteleverna arbete direkt efter skolan. 

– På Tya jobbar vi aktivt för att åstadkomma fler utbildningsplatser och att det ska finnas resurser för att driva en högkvalitativ fordons- och transportutbildning. Även om det kan vara utmanande för kommunerna ska man tänka på att det här är utbildningar som genererar jobb, säger Micaela Roslund. 

Läs mer om: TYA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094